MURGi tiim osales edukalt First Lego League Eesti finaalis


01.04.2024
Image
FLL

Sellel nädalavahetusel osales MURGi tiim “Mõtleme veel” First Lego League Eesti finaalis, mis toimus Elvas. Tegu on võistlusega, kus osalejad peavad looma ja programmeerima roboti, välja mõtlema ja arendama valmis projekti prototüübi ning hinnatakse ka tiimitöö oskust. Võistlusel pakkus teisetele osalejatele väga suurt huvi MURG tiimi robotiprogramm, sest oldi üks väheseid tiime, kes kasutas roboti programmeerimiseks Pythonit. Robotimängus tehti korralik tulemus ja saadi 11. koht, kuid suurima tunnustuse pälvis tiimi projekt, kus nende ideeks oli luua turvaline piletite järeleturg ning seda tunnustati võistlusel Innovatsiooniprojekti I koha karikaga.

Projekti ette valmistades viisid noored läbi küsitluse kooli õpilaste ja lapsevanemate seas, et selgitada välja, kui paljud inimesed on kokku puutunud murega, et varakult valmis ostetutd piletid lähevad raisku, sest ootamatu sündmus takistab osalemist ning puudub võimalus kiirelt ja turvaliselt pileteid müüki panna. Kui selgus, et probleem on päris levinud, siis loodi esmalt mock-up lahendus Canva keskkonnas ning hiljem kasutati Wordpress lahendust, et luua juba töötav prototüüp. Kohtuti ka ekspertidega, et veidi paremini mõista turvalisuse teemasid internetis. Tiimile andsid nõu Peeter Marvet, kes on tuntud küberturvalisuse ekspert Eestis ning Valeri Goritski Wisest. Noortel on soov oma projekti edasi arendada ja kaalutakse võimalust luua nüüd järgmisel aastal õpilasfirma.

Tiimi "Mõtleme veel" liikmed on Artjom Suhhanov (Merkuur), Robin Merisalu (Marss), Carl Gustav Moritz (Marss), Gregor Siimon (Jupiter),  Nikita Anton (Marss) ja Victor Timoshenko (Merkuur).

Järgmisel õppeaastal pakume MURGis G1 klassile valikmoodulit "Innovatsioon ja kogukond (FLL)", milles osalejad saavad end proovile panna First Lego League võistlusel. Noori tuleb juhendama Mai Pitsner, kes on Laagri Roboringi juhendajana juba viinud FLL-ile üle poolesaja võistkonna ning kelle tiime sel aastal tunnustati Põhiväärtuste I kohaga ning kohtunike eriauhinnaga. See annab ka põnevaid uusi võimalusi koostööks. Juba sellel aastal kohtusid MURGi ja Laagri Roboringi finalistid enne võistlust, et jagada üksteisega kogemusi projekti ja robotite teemal ning elati üksteisele kaasa ka võistlusel.

Järgmisel aastal on MURGis kokku viis IKT moodulit ning kuna moodulite vahel valimine võib juba keeruline olla, siis aitas MURG õpilane Oliver Poudel (Jupiter) mooduli juhendite sisendi põhjal luua Pythonis ühe valikutesti, mille abil saab igaüks leida just enda pädevuste ja huvidega kõige paremini kokkusobiva mooduli. Testi saad proovida https://www.murg.ee/tehnoloogia-valikmooduli-test

 

MURGi õpilased saavad hetkel valida järgmiste IKT moodulite vahel:

IT ja robootika (TalTech)

Tegu oli esimesel aastal kõige populaarsema mooduliga ja hetkel õpib MURGis 70 noort programmeerimist Pythonis. Moodul sobib neile, kes on juba mingil viisil põhikoolis progemisega kokku puutunud (robootika, Scratch, Hour of Code vmt) ning kes soovivad seda nüüd süvendatult õppima hakata.

Innovatsioon ja kogukond (MURG)

See on uus moodul, millele andis inspiratsiooni selleaastane kogemus FLL võistlusel ning esmajoones on mõeldud neile, kes pole tehnoloogiaga varem tegelenud, kuid sooviksid end ikkagi proovile panna. Samas on moodulisse oodatud kõik need, kes on põhikoolis FLL-l käinud ja tahaksid veel üks kord sellel põneval võistlusel end proovile panna. Siin moodulis on kombineeritud programmeerimine, robootika, projektijuhtimine, tiimitöö oskused ja vabatahtlik töö ja seega on see suurepärane valik neile, kes tahavad paremini mõista, et mis on just need tööd ja tegevused mis töö hobiks muudavad ja silma särama panevad.

Küberkaitse (TalTech)

See moodul annab esmased teadmised küberkaitse teemadel ja õpitakse kuidas kaitsta end ja teisi digimaailmas. Moodulis osalemiseks ei ole vajalik eelnev kogemus tehnoloogiaga ning moodulis saadud teadmised on tänapäeval hädavajalikud igas eluvaldkonnas.

Tehnoloogia alused (TTHK)

Siin moodulis saad ülevaate mehhatroonika eriala kolmest teemast milleks on: automaatika alused, pneumaatika alused ning loogika ja programmeerimine ning tegu on väga praktilise mooduliga neile, keda kõnetab rohkem riistvara pool.

Infoühiskond (MURG)

See moodul on mõeldud eeskätt neile noortele, kellel on seni olnud minimaalne kokkupuude tehnoloogia teemadega. Siin moodulis on suurem fookus sellel, kuidas tehnoloogia mõjutab ühiskonda laiemalt ning õpitakse pigem üldiseid digi- ja meediapädevusi, mis on hädavajalikud igas ametis.

Uudised


Image
Taiwani delegatsioon
29.04.2024
MURGi külastasid Taiwani haridustöötajad

MURGi külastasid Taiwani haridustöötajad

Aprillis külastas Mustamäe riigigümnaasiumit Taiwani haridustöötajate delegatsioon, kes käis Eestis...
Image
MURGi ball 2024
29.04.2024
MURGi ball toimub 30. mail

MURGi ball toimub 30. mail

MURGi esimene ball toimub 30. mail - on aeg otsida välja oma kõige pidulikumad riided. Kevadball...
Image
tiim
20.04.2024
MURGi meeskond sai väärt kogemuse matemaatikavõistlusel Náboj

MURGi meeskond sai väärt kogemuse matemaatikavõistlusel Náboj

19. aprillil toimus TalTechis rahvusvaheline matemaatikavõistlus Náboj. Meie kooli esindas viiest...